kuvituskuva

TELMA-koulutusta nuorille ja aikuisille maahanmuuttajille kotoutumisen tueksi 

Ammattiopisto Livessä tarjotaan nuorille ja aikuisille maahanmuuttajille kotoutumisen tueksi Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta eli TELMA-koulutusta. Opintojen kesto on 60 osp, jonka voi suorittaa 1-3 vuoden aikana. Koulutuksessa painottuvat työtehtävien tekeminen oppilaitoksessa ja työpaikoilla.

Katso video: Esittely kotoutumisen tuen TELMA-koulutus

Tietoa koulutuksesta

Ammattiopisto Livessä tarjotaan nuorille ja aikuisille maahanmuuttajille kotoutumisen tueksi Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta eli TELMA-koulutusta.

Opintojen kesto on 60 osp, jonka voi suorittaa 1-3 vuoden aikana.

Kohderyhmänä on sellaiset nuoret ja aikuiset maahanmuuttajat, joilla on oppimisessa niin suuria pulmia, että he eivät voi suorittaa ammatillista perustutkintoa eivätkä opiskella isossa opiskelijaryhmässä.

Hakijan riski jäädä opiskelun tai työelämän ulkopuolelle on korostunut. Hän on yrittänyt oppia suomea esim. kotoutumiskoulutuksessa tai kielikursseilla, mutta oppiminen ei ole edennyt.

Hakijalla voi olla haasteita mm.
- kotoutumiseen liittyvissä asioissa
- luku- ja kirjoitustaidossa
- matematiikkataidoissa
- tieto- ja viestintäteknisissä taidoissa
- omien arkiasioiden hoitamisessa

Hakijalla tulee olla:
- riittävä suomen kielen taito, sillä opetuskielenä on suomi.
- riittävän hyvä terveydentila, sillä koulutus on toiminnallista ja tavoitteena on työllistyminen.

TELMA-koulutuksessa tavoitteena ei ole ammatillisen tutkinnon suorittaminen. Pääpaino on työhön ja itsenäiseen elämään tarvittavien taitojen harjoittelussa, ja tavoitteena on työllistyä tuetusti tai avustaviin työtehtäviin.

Opetuskieli on suomi.

Koulutus toteutetaan Espoon Leppävaarassa.

Nuorille ja aikuisille maahanmuuttajille kotoutumisen tarpeisiin tarkoitetun TELMA-koulutuksen tavoitteet:

  • samat kuin tavallisissa TELMA-ryhmissä, ja
  • kotoutumisen tukemiseen, suomen kielen oppimiseen ja suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumiseen liittyvää opetusta ja ohjausta
  • opiskelijan oppimisvaikeuden selvittäminen ja sen työstäminen opiskelijan kanssa, niin että hän voisi selvitä itsenäisemmin arjen haasteista suomalaisessa yhteiskunnassa ja saada itselleen sopivan työpaikan, todennäköisesti tuetun työllistymisen väylien kautta.
  • selvitellä yhdessä opiskelijan tukiverkoston kanssa, miten hän voisi sujuvammin saada vammaishuollon asiakkuuden tai hyödyntää paremmin tuetun työllistymisen keinoja

Hakeminen:

  • Hakuaika on 12.7. – 6.8.2021. Haastattelut pidetään 12.8.
  • Opinnot alkavat viikolla 34
  • Hakulinkki: https://www.liveopisto.fi/avoimet-opiskelupaikat
  • tai opintopolku.fi -> Ammattiopisto Live, TELMA-koulutus Espoo Turuntie -> joustava haku
  • Hakemuksen liitteistä tulee ilmetä vaativan erityisen tuen tarve, vaikka lääketieteellistä diagnoosia emme edellytäkään.
  • Liitteet toimitetaan opintotoimistoon ennen haastattelua. Opintotoimiston osoite: Kiannonkatu 2, 02650 Espoo tai opintotoimisto@inlive.fi

Lisätietoa antavat: