Ammatilliset perustutkinnot

Muusikko

Musiikkialan perustutkinto, 180 osp

Musiikin osaamisala 

Tavoitteena on luoda ammattitaito, joka mahdollistaa työskentelyn muusikkona yhtyeissä, produktioissa tai solistina. Musiikkilajina on rytmimusiikki, kuten pop-, rock-, tanssi- ja jazzmusiikki. Koulutuksessa otetaan huomioon opiskelijan musiikillinen tausta ja tavoite, jotta jokainen tuleva muusikko löytää oman polkunsa. Musiikinalan opiskelija voi valita lajikseen laulun ja soittimista basson, rummut, kitaran ja koskettimet. Opinnot pyritään toteuttamaan mahdollisimman paljon kiinteässä yhteydessä työelämään, esimerkiksi soittokeikoin.

Tietoa tutkinnosta

Edellytykset

Opiskelijaksi valinta edellyttää riittävää musiikillista harrastuneisuutta ja perussoittotaitoa jollakin rytmimusiikkiin soveltuvalla instrumentilla. Valinnassa kiinnitetään huomiota hakijan musikaalisuuteen sekä erikseen sovittavien kappaleiden esittämistaitoon. Hakijalle lähetetään ennen valintaa ennakkotehtävä, jossa hän saa tietyn musiikkikappaleen harjoiteltavaksi. Valintatilaisuudessa hakija esittää kappaleen omalla instrumentillaan yhtyeen säestyksellä.

Työllistyminen

Muusikko voi työskennellä esimerkiksi muusikkona yhtyeessä, joka keikkatyöllä luo työllistymismahdollisuuden joko koko- tai osa-aikaisesti. Musiikkilajina on rytmimusiikki, kuten pop, rock, tanssi ja jazz. Muusikon tulevaisuuden työpaikka voi löytyä myös erilaisista musiikin palvelu- ja tuotantotehtävistä.

Pääsy- ja soveltuvuuskoe

Musiikin osaamisalalle järjestetään soveltuvuuskoe.

Soveltuvuuskokeen tehtävät ja niiden maksimipisteet:

  • Muusikin teoriatehtävä: 12 pistettä
  • Sointutyyppien tunnistaminen (säveltapailun diktaatti): 3 pistettä
  • Primavista pääinstrumentilla: 5 pistettä
  • Pääinstrumentin soitto/laulu -näyte. Esitetään ennalta harjoiteltavaksi lähetettykappale ja omavalintainen näyte, hakijan niin halutessa: 15 pistettä

Maksipisteet: 35 pistettä
 

Soveltuvuuskoe kestää yhden päivän. Hakijan soveltuvuuskoepäivä selviää hänelle lähetettävästä kirjallisesta kutsusta. Kutsussa ilmoitetaan myös pakollinen pääsykoekappale.

Valintakokeen ennakkotehtävä

Hakijan tulee lähettää ennakkotehtävänä noin yhden minuutin mittainen video, jossa hakija esittää vapaavalintaista kappaletta omalla pääinstrumentillaan. Videota tai sen äänenlaatua ei saa käsitellä, vaan sen tulee olla alkuperäisessä muodossa. Lähetä video sähköpostin liitetiedostona. Kerro sähköpostin viestiosassa nimesi ja pääinstrumenttisi. Videot eivät tule näkymään julkisesti.

Musiikkialan perustutkintoon hakeva
Liitä hakemuksesi mukaan myös muusikkohaun ennakkotehtävä.

Koulutuspaikka
Arlan toimipaikka,
Puustellinmäki 4-6, 02650 ESPOO

Hakeminen
Yleiset hakuohjeet löytyvät kohdasta Hakeminen.