10.jpg

Ajankohtaista

Varastonhoitaja- ja kokkiopiskelijat työssäoppimassa Maltalla

Kirjoittanut: Ammattiopisto Live | 11.6.2019 12:25

Ammattiopisto Liven logistiikan opiskelijoiden kansainvälinen työssäoppimisjakso suuntautui Maltalle toukokuussa kahdeksi viikoksi. Reissuun lähtö oli Helsingistä ja välilasku Frankfurtissa.

Perillä Maltalla pääsimme kentältä hostellille jo kilometrejä ja aikaa nähneellä Transitilla. Menimme auton takaosaan istumaan ja heti sen kuljettaja kuuli, että tasauspyörästö vetelee viimeisiään. Sellainen oli ujellus, että takahampaita viilsi! Lisäksi tarmokkaan taksisuharin kulkupelissä oli etupyörä puoleksi tyhjä... tai positiivisesti ajatellen puoleksi täysi! Mutta oppitunnin aihe tästäkin saatiin: Vaihda kardaanin nivelet, tukikumit ja peräöljyt aikanaan sekä muista välillä kurkata renkaiden ilmanpaineet. 

Kokoonnuimme isäntäorganisaation eli NSTS:n tiloissa. Pieni luokka täyttyi työssäoppimisjaksolla olevista nuorista. Ensi alkuun saimme yleistietoa työssäoppimisen perusteista Maltalla ja sitten oli aika lähteä katsomaan tulevia työpaikkoja.

Pitikö se Suomesta asti tulla neuvomaan reittiä paikallisille?
Pääsimme samaan autoon muihin työssäoppimispaikkoihin menossa olevan porukan kanssa. Paikkoja oli listalla yhteensä viisi, toiset joutuisivat aina odottamaan sen aikaa autossa kun yhdelle porukalle esiteltäisiin työpaikka. Pohjoismaiseen täsmällisyyteen tottuneena on pakko sanoa, että oman asenteen joutui vaihtamaan saman tien etelä-eurooppalaiseen tyyliin sopivaksi. Heti alkuun selvisi, etteivät sen paremmin kuljettaja kuin yhteyshenkilömmekään tienneet, missä työpaikat sijaitsivat. Suunta oli suurin piirtein selvillä mutta tarkempi navigointi ei onnistunut, kummallakaan ei ollut karttaohjelmaa puhelimessa eikä minkäännäköistä karttaa mukana. Totesimme muka vaatimattomasti, että onneksi tässä on logistiikan ammattimiehiä Suomesta paikalla! Ja helppohan se oli Google Mapsin avulla neuvoa, että otapa tuosta vasempaan ja seuraava oikea niin ollaan jo lähellä! Paikallinen ajotyyli on kohtuullisen rivakkaa menoa! Liikenne on vasemmanpuoleista johon olisi varmasti tottuminen jos lähtisi ajamista yrittämään.

Tarroitus on tarkkuutta vaativaa työtä
Pääsimme tutustumaan työssäoppimispaikkamme Retail International Groupin varastoon. Kyseessä on vaatelogistiikka ja esimerkiksi Marks & Spencerin Maltan liikkeiden vaatteet toimitetaan täältä. Tänne tuotteet tulevat Englannista ja ne hinnoitellaan valmiiksi sekä skannataan tietojärjestelmään. Varastopäällikkö selosti tulevia tehtäviämme ja korosti tarkkuuden merkitystä työssä. Jos vaikka hinnoittelisi tuotteet väärin, väärä hinta menisi koko ketjun läpi ja tuottaisi mahdollisesti miinusta firmalle.

Ensin teimme tarroitustyötä joka on kohtalaisen yksinkertaista mutta kuitenkin tarkkuutta vaativaa. Hintalappu pitää liimata juuri tiettyyn kohtaan tuotekorttiin ja tietysti hinnan pitää olla oikea. Yksi meidän tehtävistämme oli lajitella vaatteet kokojen mukaan nippuihin. Vaatelogistiikka on hektistä hommaa, pukineita viedään pakettiautoilla ja pienillä kuorma-autoilla asiakkaiden ihasteltaviksi ja ostettaviksi koko ajan. 

Opiskelijat ovat ottaneet tehtävät varastolla hallintaan muutamassa päivässä. Sami hinnoittelee uutta kesäkolttua. ”Tässähän meistä tulee samalla kesämuodin ammattilaisia! Tiedetään kotiin palattua, että minkälaisella mekolla muotitietoinen ihminen kehtaa lähteä kartsalle.” Lavoista tehdään korkeita tilan säästämiseksi varastossa mutta pieniin autoihin näitä lastaillaan käsin laatikko kerrallaan.

Kyllä näiden reissujen parasta hupia on käydä iltaisin katselemassa nähtävyyksiä ja vain viettää aikaa kylän pinnassa! Työn tekemisen lisäksi näillä iltamenoilla muodostuu hieno yhteishenki ja tarina kulkee. Viimeinen työpäivä sujui jo rutiinilla. Opiskelijat lähtivät itsenäisesti työpaikalle. Opiskelijoiden tehokkuus sai paljon kehuja! Näistä kavereista voi olla ylpeä.

Kokkitiimikin saapui onnellisesti Maltalle
Pientä jännitystä toi ensimmäisen lennon myöhästyminen, mutta ehdimme tyylikkäästi jatkolennolle, koska sekin oli myöhässä. Perillä Orchidea-hostellissa olimme puolen yön jälkeen. Hostelli oli muuten oikein kotoisa, mutta Liven henkilökunta kaipasi suihkuunsa lämmintä vettä, tai edes vettä, opiskelijoilla oli suurin haaste adapteri ja puhelimen lataus. 

Dorcas ja Kai aloittivat työskentelyn Bistro 516:ssa. Ravintola sijaitsee risteilysataman tuntumassa, jossa on suuria kerrostalon kokoisia risteilyaluksia ja siihen kuuluu myös iso terassi meren äärellä. Keittiö on kolmessa tasossa, esivalmistelukeittiö on yläkerrassa, mutta sieltä näkee saliin ja lämpimän keittiön puolelle, joka on salissa tiskin takana. Astianpesuosasto on taas puoli kerrosta alas päin salista ja melko ahdas. Dorcaksen ja Kain ensimmäinen työtehtävä oli kanan rintafileiden puolittaminen pitkittäin. Niitä olikin arvioilta 40 kiloa.

Maltalainen työkulttuuri omaksuttu
Toisena työpäivänä Bistro 516:ssa työt alkoivat sujua jo ihan rutiinilla. ”Ollaan totuttu jo tylsiin veitsiin ja hieman nuhjuisiin työlautoihin yms.” Kai ja Dorcas ovat päässeet mukaan ravintolan normaaliin toimintaan.

Aamu olikin varsin erilainen, kun pari kerrostalon kokoista risteilijää parkkeerasi rantaan. Rantabulevardille oli ilmestynyt uusia kojuja ja kalliinnäköiset koruliikkeet olivat auki. Rannassa oli myös kolmisen kymmentä hevosvankkuria valmiina kyyditsemään turisteja ympäri Vallettaa. Valletta tuntuu olevan suosittu matkailukohde, paljon ihmisiä liikkuu shortseissaan kamerat kaulassa. Dorcas käsitteli mustekalaa ja Kailla oli porkkanaprojekti. Isoja turistiryhmiä oli tulossa myös Bistroon syömään, joten oli kiireinen päivä.

”Me tehtiin esivalmistelutehtäviä ja minä opin heiluttamaan paistin pannua!” Kai intoilee. ”Oli vaikeuksia ymmärtää paikallisten kokkien kieltä, muuten työtehtävät olivat normaalit ja samanlaisia kuin Suomessa. Maltalla kokit ei yleensä siivoa omia jälkiään vaan siellä on siivooja joka siivoaa koko päivän. Aamulla tiskikone ei ole päällä vaan tiskari tulee töihin illaksi. Bistrossa oli kiva olla harjoittelemassa.” summaa Kai.

”Työpäivät menivät ihan hyvin, me teimme ruoan esivalmistelua, sain myös valmistaa ruoka-annoksia. Kokki kertoi mitä mausteita ruokiin aina laitetaan ja mielenkiintoista oli nähdä miten mustekaloja valmistetaan.” kertoo Dorcas. Viktorin viimeinen työpäivä meni myös kivasti, ”Pääsin tekemään mm. tomaattikastiketta.” Viktor sai paljon kehuja ja paikalliset kokit olisivat mielellään pitänyt hänet keittiössä pidempäänkin.

Dorcas oli selvittänyt, paljonko kokit saavat Maltalla palkkaa. Myös Liven henkilöstö oli käynyt keskusteluita asiasta paikallisen henkilökunnan kanssa, miten palkanmaksu ja verotus Maltalla toimii. Olimme opiskelijoiden kanssa yhtä mieltä siitä, että palkka on liian pieni ja kustannukset Maltalla ovat siihen nähden kohtuuttoman suuret.

Opiskelijat olivat kaikki kiitollisia saamastaan mahdollisuudesta lähteä tutustumaan maltalaiseen kulttuuriin ja työhön. Kaikki olivat hyvällä fiiliksellä, mutta toisaalta oli myös haikea tunnelma. Ravintola, sen työntekijät ja työtavat ovat juuri alkaneet käydä tutuiksi, kun pitää jo lähteä takaisin Suomeen. Kiitos opiskelijoille hienosta matkasta, olitte ihan mielettömän hyvällä asenteella työpaikoilla ja hoiditte homman hyvällä (ajoittain myös huonolla) huumorilla ja yhteistyöllä hienosti loppuun saakka. Olkaa ylpeitä itsestänne! 

 

 

 

 

Kokkiopiskelija Dorcas kertoo videolla työpaikalla oppimisesta Maltalla. Työpaikka on ravintola Bistro 516 Valletan risteilysatamassa. Harjoittelujakso kestää kaksi viikkoa.

 

 

 

Kirjoittanut Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Jätä kommentti