Live peruu sisätiloissa järjestettävät yleisötapahtumansa (päivitetty 5.10.2020 klo 16.30). Lue lisää

Kuvituskuva.

Ajankohtaista

Valkoinen keppi merkitsee näkövammaiselle vapautta, itsenäisyyttä ja turvallisuutta

Kirjoittanut: Ammattiopisto Live | 14.10.2020 19:30

Valkoinen keppi on näkövammaisuuden tunnetuimpia symboleja. Kansainvälisen valkoisen kepin päivän (15.10.) tarkoituksena on kiinnittää huomiota ympäristöön näkövammaisten kannalta.

Ammattiopisto Livessä ja sen edeltäjissä on opiskellut näkövammaisia yli 130 vuotta. Tällä hetkellä Livessä opiskelee muutamia kymmeniä näkövammaisia opiskelijoita. Valkoisen kepin käyttäjät liikkuvat opiston tiloissa harmoniassa näkevien kanssa.

 

- Valkoinen keppi on käyttäjän silmät. Kepin avulla näkövammainen pystyy tunnustelemaan kohdalle osuvia ympäristön esteitä ja liikkumaan sujuvammin sekä turvallisemmin. Valkoinen keppi kertoo myös muille yhteiskunnassa liikkuville henkilön näkövammaisuudesta, ohjaaja Pia Pyötsiä Pyötsiä työskentelee Liven artesaanikoulutuksessa, joka on säilyttänyt pitkään suosionsa näkövammaisten keskuudessa.

 

Näkövammojen kirjo on hyvin laaja. Siksi kaikki näkövammaiset eivät vielä tarvitse valkoista keppiä.


- Näkövammat saattavat toisinaan liittyä ainoastaan keskeiseen, tarkkaan näköön. Tällöin lukeminen on usein vaikeaa tai mahdotonta, mutta sen sijaan liikkuminen voi onnistua ilman valkoista keppiä. Toisessa tilanteessa tarkkaa näköä saattaa olla jäljellä ja lukeminen voi onnistua, mutta jos näkökenttä on hyvin pieni ns. putkinäkö, liikkuminen on vaikeaa ilman valkoista keppiä. Usein sekä liikkuminen että lukeminen tuottavat vaikeuksia. Heikon näön aiheuttamat vaikeudet ovat siis hyvin yksilöllisiä, kertoo VALMA-opettaja
Maria Rutenberg. - Liven VALMA-ryhmissä opiskelevat kaikki näkövammaiset tutustuvat valkoisen kepin käyttöön ainakin lyhyesti, osa vähän perusteellisemmin. Monille valkoisen kepin käyttö on kuitenkin jo ennestään tuttua. 

Heli Korhonen kävelee valkoisen kepin kanssa.Valkoinen keppi auttaa lisäämään näkövammaisen itsenäistä selviytymistä arjessa ja yhteiskunnassa. Näkövammainen Heli Korhonen työskentelee Liven VALMA-koulutuksessa näkövammaistaitojen ohjaajana.

– Valkoinen keppi merkitsee minulle vapautta, itsenäisyyttä ja turvallisuutta. Tunnen oloni varmemmaksi ja luontevammaksi liikkuessani kepin kanssa, kun ei tarvitse selitellä muille sitä, etten näe. Keppi kertoo jo sen, Korhonen sanoo.

- Ilman keppiä olisin riippuvaisempi toisten ihmisten avusta. Totta kai tarvitsen myös välillä apua kepinkin kanssa, mutta minun ei tarvitse olla toisessa kiinni jatkuvasti.

- Vaikka valkoinen keppi toimiikin vahvana viestinä näkövammaisuudestani, toivon että ihmiset ensisijaisesti kohtaavat minut Helinä eikä ”näkövammaisena tyyppinä”, Korhonen jatkaa.

 

Ympäristön on oltava näkövammaiselle mahdollisimman esteetön ja sen onnistumista näkevät henkilöt voivat tukea ja edistää. Maaliskuussa Leppävaaran avattu uusi Liven oppilaitos on rakennettu mm. näkövammaisia ajatellen. Rakennuksen suunnittelussa on huomioitu esteettömyys ja erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat monipuolisesti. Esimerkiksi akustiikkaan, pintoihin, valaistukseen ja yleiseen viihtyisyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Hyvin suunniteltu ympäristö on hyvä kaikille.

#valkoisenkepinpäivä

Aiheet: Opisto

Kirjoittanut Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Jätä kommentti