Ammattiopisto Live jatkaa etäopetusta toistaiseksi. (päivitetty 18.2.2021 klo 14.16). Lue lisää

Kuvituskuva.

Ajankohtaista

Työelämään valmentautuminen koulutussopimuksilla jatkuu

Kirjoittanut: Ammattiopisto Live | 29.4.2020 16:53

Suuri osa yhteiskunnasta on siirtynyt etäaikaan, mutta puhtaus- ja kiinteistöpalveluala yhdessä terveydenhuollon sekä kaupan alan kanssa valmistautuu päivittäin 24/7 omaan tärkeään työrooliinsa. Epidemian aikana työturvallisuus sekä opiskelijoiden ja asiakkaiden terveysasiat korostuvat merkittävästi.

Myös Liven toimitilahuollon opiskelijat Merja, Vilja, Faadumo, Piia ja Safia ovat jatkaneet opintojaan koulutussopimuksella tehostetun puhtaanapidon tehtävissä eri kohteissa Espoossa ja Helsingissä. Opiskelijat ovat saaneet perehdytyksen tehostettuun ylläpitosiivoukseen THL:n ja SSTL Puhtausala ry:n tuottaman ajankohtaisen koronavirus-materiaalin pohjalta.

Opiskelijat suorittavat työkohteissa monipuolisesti erilaisia tutkinnon osia sekä näyttöjä

Opiskelija desinfioi käsiään.Opiskelija Merja suoritti huhtikuussa Live Palveluiden pesulan oppimisympäristössä Vaatteiden ja tekstiilien huoltaminen -tutkinnon osan. Pesulassa puhdistuvat mm. opiston työvaatteet kuten työhaalarit, kokkivaatteet sekä asiakastyöt kuten talvitakit ja vuodevaatteet.

Opiskelija Vilja puolestaan suorittaa Oppilaitosten ja päiväkotien puhtauspalvelut -tutkinnon osaa maaliskuussa avatussa Leppävaaran uudessa oppilaitosrakennuksessa. Vilja sai tehtäväänsä perehdytyksen opistossa työskenteleviltä laitoshuoltajilta ja heidän palveluesimieheltään. Opettaja vierailee kohteessa ohjauskäynnillä kerran kahdessa viikossa.

 

Opiskelija suorittaa tuolien peruspesua.Live Palveluiden laitoshuollossa Helsingin Tenholantiellä opiskelevat aamuvirkut Faadumo ja Piia klo 7-13 välillä. Sopimusasiakastilojen ollessa nyt väljiä, opiskelijat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet yhteistyössä työvalmentajien, palveluohjaajan ja töissä olevien toimitilahuoltajien kanssa luokkatilojen, pukuhuoneiden ja wc-tilojen perussiivousta sekä ikkunoiden pesua. Myös opiskelija-asuntolan tiloissa on aloitettu perussiivousta, joka muutoin tehtäisiin kesätauolla. Lisäksi tärkeät asiakastyöt, kuten työtuolien peruspeseminen on toteutettu Tenholantien siivouskeskuksessa opettajan kanssa.

Myös ammattiosaamisen näyttöjen suorittaminen onnistuu alalla koronasta huolimatta. Liven opiskelija Safia suorittaa parhaillaan perussiivousosion näyttöä Sodexon kohteessa Myllypuron Metropoliassa. Oppilaitoksen tilat ovat tällä hetkellä lähes tyhjät ja Safia saa tarvittaessa ohjeistusta työhön nimetyltä työpaikkaohjaajaltaan. Safia videoi opintojaan, mikä mahdollistaa laajan opintokokonaisuuden suorittamisen ns. jatkuvana näyttönä. Työskentelytapa ei kuormita opiskelijaa yhtä paljon kuin se, että näytön suorittaisi päivässä tai kahdessa. Arvioiva opettaja tekee arviointikäynnit paikan päällä ja voi tuoda sovitusti muita ryhmän opiskelijoita mukanaan tutustumaan aitoon työkohteeseen.

Ohjauksen tukena Livessä käytetään puheluita ja WhatsApp viestejä kuvien ja videoiden jakamiseen.

Epidemia-aikana hygieniaopetus korostuu

Tehostettu ylläpitosiivous käytännön työnä tarjoaa opiskelijoille ammatillista osaamista täydentävän oppimiskokemuksen, joka kirjataan opiskelijan vahvuus-ansioluetteloon. Poikkeusaikana opiston tarjoama hygieniaopetus korostuu. On tärkeää, että opiskelija itse omaksuu huolelliset työskentelytavat ja työskentelyä myös seurataan. Opetuksen yhteydessä otetaan puhtausnäytteitä ja ohjauskäynneillä seurataan käsienpesua sekä aseptiikan toteutumista siivoustyössä ohjesäännöllä ”puhtaasta-likaiseen”, ”ylhäältä-alas”.

Kiireisessä työelämässä yhteistyö opiskelijan, opettajan/ohjaajan sekä työpaikkaohjaajan välillä on korostunut epidemian aikana ja vaatii yhtenäistä linjaa, jotta turvallisuus ja terveys pysyvät etusijalla. Tarpeen mukaan opiskelijalle on toimitettu lisää kertakäyttökäsineitä, hengityssuojaimia tai yksittäisiä siivousvälineitä käyttöön työpaikkakohteeseen. Pääasiassa siivoustyössä käytetään kertakäyttösuojakäsineitä. Kosketuspintoja kuten oven kahvat/vetimet, hanat, wc-vetonuppi jne pyyhitään klooripohjaisella desifiointiaineella useasti päivän aikana. Päivätoiminta-asiakkaiden oppimisympäristössä on koottuna Eritetahradesinfektio-pakki, jossa on myös kuvallinen ohjeistus kuinka erite poistetaan aseptisesti.

Aiheet: Opisto, työ

Kirjoittanut Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Jätä kommentti