Live lisää lähiopetusta vaiheittain 12.4. alkaen. (päivitetty 7.4.2021 klo 15.47). Lue lisää

Kuvituskuva.

Ajankohtaista

Ravintola Factory tarjoaa oivan oppimisympäristön liveläisille

Kirjoittanut: Ammattiopisto Live | 26.3.2021 9:31

Elettyämme korona-arkea ja uutta normaalia vuoden verran kokkikoulutus sai taas maaliskuussa 2021 märän rätin kasvoilleen ravintoloiden uusimman sulkutilan vuoksi. Viime elokuusta alkaen kokkiopiskelijat ovat kiirehtineet takaisin koulutussopimusjaksoille. 

Koronakeväällä 2020 kesken jääneitä työssä oppimisen jaksoja ja näyttöjä on tehty hyvällä vauhdilla, kiitos upeiden työantajiemmePandemia on kurittanut ravintola-alaa jo enemmän kuin on kohtuullista, silti olemme saaneet opiskelijoita työpaikoille oppimaan ja treenaamaan alan työtehtäviä ammattikeittiössä 

Sulkutilan alkaessa maaliskuun alkupuolella 2021 työnantajamme osoittivat taas venymistä, kun ravintolat määrättiin kiinni ja vain ruoan ulosmyynti sallittiin. Valmistuvat opiskelijamme saivat kuitenkin mahdollisuuden jatkaa työpaikalla oppimistaan. Tämä vaati joustoa puolin ja toisin. Työtehtävissä ja työpaikan sijainnin suhteen joustetaanjakso räätälöidään opiskelijan tavoitteiden ja työnantajan mahdollisuuksien mukaan yhteen sovitellen. Tehdään niitä tehtäviä, joita on tarjolla ja täydennetään osaamista muilla tavoin. 

Se on muistettava, ettei opiskelija korvaa työntekijää, vaan on oppimassa työtehtäviä. Tätä seikkaa on syytä tähdentää, ettei synny vaikutelmaa, että opiskelija veisi ammattilaisen työtehtävät. Opiskelijan työtahti ei ole vielä ammattilaisen luokkaa, rutiineja opetellaan vielä eikä opiskelija ei ole tuotannollisessa vastuussa keittiön toiminnasta. Kokin työssä tarvittavaa monen asian samanaikaista hallintaa täytyy myös vielä harjoitella paljonkin. Opiskelija tarvitsee myös ammattilaisen ohjausta ja palautetta työssään.  

FactoryRavintola Factory on pystynyt tarjoamaan opiskelijoille koulutussopimusjaksoja hankalasta tilanteesta huolimatta. Tätä kirjoitettaessa jaksoja on käynnissä viisijoista kolme on Factory Pitäjänmäellä ja kaksi KeilaniemessäJaksot työelämässä  ovat valmistuville opiskelijoille erityisen tärkeitä, jotta he voivat osoittaa osaamisensa näytöllä. Myöskin edellisen kevään pitkä etäopetusjakso on tuoreessa muistissa, samoin ennen joulua jouduttiin vetämään usean viikon mittainen etäopetusjakso niiden opiskelijoiden kanssa, jotka eivät syystä toisesta ole voineet aloittaa koulutussopimusjaksolla. Tässä kohtaa on ollut kullanarvoista, että hyvä yhteistyökumppanimme ravintola Factory on voinut ottaa opiskelijoitamme oppimaan, muita yhteistyökumppaneitamme unohtamatta.

Iso kiitos kuuluu kaikille työnantajillemme ja sitoutueille työpaikkaohjaajillemme! Käytännön alaa ei voi opiskella jatkuvasti etänä, vaikka etäopetus tukeekin hyvin myös käytännön työtäOmavalmistusaste on Factoryssa korkea ja lounasbuffan valikoima on todella monipuolinen. Tämä on opiskelijoiden oppimisen kannalta hieno asia. Opettajaa lämmittää opiskelija palaute Factorysta:

”Paras työpaikkani, jossa olen koskaan ollut, pääsin tekemään monipuolisesti työtehtäviä”

Factory-kalankäsittelyOpiskelijoiden turvallisuudesta on huolehdittu niin hyvin kuin suinkin. On sanonta, että ”kokilla on aina puhtaat kädet”, se korostuu nyt erityisesti. Hygienia, turvavälit ja maskien käyttö sekä varsin suuret tuotanto- ja asiakastilat helpottavat rajoitusten huomioimista. Korona-aikana työpaikalla on kerrallaan 1 – 3 opiskelijaa ja oppilaitoksen lähipäivät järjestetään etänä kontaktien minimoimiseksi. Lähipäivien aikana käydään läpi ne työn perustana olevan tiedon hallintaan liittyvät asiat, joihin ei aina ehditä paneutua kiireisen keittiötyön lomassa. Opiskelijat myös reflektoivat oppimistaan oppimispäiväkirjassa ja digitaalisessa portfoliossaan 

Ammattiopisto Liven #täältätöihin-strategian mukaisesti opiskelijat valmistuvat haastavasta tilanteesta huolimattaSiksi kannustaisinkin jokaista mahdollisuuksien mukaan hakemaan ravintolasta annoksia kotiin mukaan ja ruokailemaan ravintolassa tai käymään kahvilla, sitten kun se on taas mahdollista. Se tukee ravintola-ja catering-alan työnantajien tilannetta ja opiskelijoidemme opiskelumahdollisuuksia. Jaksetaan vielä rajoituksia ja tehdään se, mitä voidaan! 

Marjut Nyström

Kirjoittaja toimii ammatillisena erityisopettajana Ammattiopisto Livessä

Aiheet: Opisto, työ

Kirjoittanut Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Jätä kommentti