Live varautuu koronaviruksen leviämisen toiseen aaltoon (päivitetty 7.8.2020 klo 13.22). Lue lisää

10.jpg

Ajankohtaista

Käytännön puisto- ja puutarhatyöt erityistä tukea tarvitsevien työllisyyttä ratkomassa

Kirjoittanut: Ammattiopisto Live | 21.10.2019 13:12

Ammattiopisto Live etsii puutarhanhoidosta ratkaisuja osatyökykyisten työllistymiseen. Telma-opiskelijoille eli vaativampaa erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille suunnatulla ”Ilo irti syksyn puisto- ja puutarhatöistä”-puutarhakurssilla opiskelijat pääsivät kokemaan syksyn ruohonjuuritasolla puisto- ja puutarhatöiden parissa. Kahden viikon kurssilla oli mukana kahdeksan erityistä tukea tarvitsevaa opiskelijaa, jotka harjoittelivat käytännön puutarhatyön taitoja.

Työelämälähtöisen kurssin ideana oli tuoda käytännön puutarhatyö pedagogiikan välineeksi erityisryhmille, sillä luontolähtöinen toiminta sopii hyvin oppimisen tueksi kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville henkilöille. Kurssin tavoitteena oli osaltaan etsiä ratkaisuja ja apuvälineitä työllisyydenhoitoon ja tarjota ratkaisuja osatyökykyisyyteen.Oppimassa Pauligin huvilan ympäristössä

- Opiskelijat oppivat kurssilla puisto- ja puutarhatyön perustaitoja ja kasvien tuntemusta. Samalla opiskelijat saivat työelämävalmennusta muun muassa työturvallisuudesta sekä työkalujen ja eri puutarhakoneiden käytöstä. Opiskelijoiden valinnaiset opinnot karttuivat kurssilla tehdyistä työtehtävistä. Näin he voivat myöhemmin todentaa osaamisensa ja työllistyä vastaavanlaisiin tehtäviin myös muualle, kertoo kurssin opettaja Mervi Lehmusoksa, ja jatkaa:

-  Kahden viikon jakso ei luonnollisesti vielä riitä monipuolisten työtaitojen ammatillisen tason saavuttamiseen, vaan lisää työharjoittelua tarvitaan. Huomasimme kuitenkin Helsingin kaupungin hortonomin Senja Lappalaisen ja Liven ohjaaja Eeva Torvisen kanssa, että opiskelijoiden taidot esimerkiksi erilaisten puutarhakoneiden, kuten lehtipuhaltimen ja ruohonleikkurin käytössä kehittyivät nopeasti jo muutamassa päivässä.

Käytännönläheinen kurssi

Kahden viikon kurssin aikana opiskelijat oppivat monipuolisesti puistotyöstä ja puutarhanhoidosta. Aamupäivisin ohjelmassa oli teoriaopetusta, iltapäivisin opiskelijat pääsivät kokeilemaan käytännön työtä kolmessa eri työkohteessa. Kurssilaiset työskentelivät Pauligin huvilan pihamaalla Töölössä, Kumpulan koulukasvitarhalla sekä Invalidisäätiön pihalla ja Veistospuistossa. Käytännön työtehtäviin kuului monipuolisia puisto- ja puutarhatöitä sekä viljelytöitä erilaisissa ulkoympäristöissä.Puutarhanhoitoa

- Työtehtäviä olivat muun muassa kasvimaiden kääntö, perennojen leikkaus, yrttien keräily ja talvi-istutukset, lehtien haravointi, Hesperian puiston ja Pauligin huvilan ympäristön siistiminen sekä syksyn muut valmistelut. Lisäksi istutimme omat ruukkukasvit kotiin kasvatettavaksi ja hoidettavaksi. Pohdimme viherkasvien merkitystä sisustamisen, viihtyisyyden ja puhtaamman sisäilman kannalta, Lehmusoksa sanoo. 

Lehmusoksan mukaan opiskelijoiden kokemukset kurssista olivat positiivisia ja he olivat tyytyväisiä kurssin sisältöön.

- Opettajat, ohjaajat ja muutama vanhempikin pitivät puutarhajaksoa tärkeänä ja olivat sitä odottaneet. Jos puutarhataitoja otetaan opiston opetussuunnitelmaan laajemmin, niin

Opiskelijat harjoittelivat myös huonekasvien hoitoa

 kurssilta opittuja hyviä käytäntöjä voidaan hyödyntää vielä tavoitteellisemmin myös Ammattiopisto Liven muuhun toimintaan, kertoo Lehmusoksa.

Lisätiedot:
Opettaja Mervi Lehmusoksa
p. 040 682 6612
mervi.lehmusoksa@inlive.fi

Kuvat: Eeva Torvinen

 

Kirjoittanut Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Jätä kommentti