Ammattiopisto Live jatkaa etäopetusta toistaiseksi. (päivitetty 18.2.2021 klo 14.16). Lue lisää

Kuvituskuva.

Ajankohtaista

Opinnollistamista kehittämässä Hävikistä tutkintoon-hankkeen tuloksia

Kirjoittanut: Ammattiopisto Live | 12.9.2019 12:56

Hävikistä tutkintoon-hanke on tarjonnut mahdollisuuden kehittää opinnollistamisen osaamista ja välineitä Livessä. Hanke toteutettiin ravintola- ja catering-alalla ja työpaikkana toimi Suomen ensimmäinen hävikkiravintola Loop Lapinlahdessa. Kehittäjäopettaja Marjut Nyström on ollut Liven kaikkien opettajien käytettävissä hankkeessa ja Liven opinnollistamisen mallista on kerrottu eteenpäin kaikille kiinnostuneille. Kiinnostusta opinnollistamiseen on herännyt työpaikkojen lisäksi entistä enemmän myös muissa oppilaitoksissa. Osaamista ja kokemuksia opinnollistamisesta on tullut hankkeen aikana lisää. Myös opettajille on tullut uutta intoa ja motivaatiota lähteä tähän työhön.

Ravintola Loopissa päivittäinen lounas ja viikonlopun brunssit valmistetaan ruokahävikistä, jota Suomessa syntyy vuosittain 75-85 miljoonaa kiloa. Ravintola-alalla tutkinnon perusteisiin on sisällytetty kestävä kehitys. Kestävä kehitys on tutkimusten mukaan yksi tärkeä jokaisen ihmisen hyvinvoinnin perusta. Hankkeeseen osallistuneet oppijat ovat oppineet valmistamaan kasvis- ja vegaaniruokia ja käyttämään raaka-aineita uudella tavalla. Lisäksi oppijat ovat kerryttäneet ympäristöosaamisen osaamistaan. Hävikin lajittelu oli iso osa päivittäistä työtä. Meille hankkeen työntekijöille hävikin vähentämisestä ja ympäristötietoisuudesta onkin tullut entistäkin tärkeämpi asia.

Nykykäsityksen mukaan oppimista tapahtuu kaikkialla, kuten esimerkiksi työpaikoilla, vapaa-ajan toiminnoissa ja harrastuksissa. Opinnollistamisen juurruttamisessa on tärkeää, että se tulee pysyväksi osaksi oppilaitoksen toimintaa. Reformin myötä oppilaitosten on tunnistettava ja tunnustettava kertynyt osaaminen osaksi opintoja. 

Opinnollistamista kehitetään Livessä edelleen mm. Opikko- ja Tulevaisuuden Työelämän Starat-hankkeissa. Teksti: Marjut Nyström ja Ulla Ruuskanen

Tutustu opinnollistamiseen!

Aiheet: Koulutus, työ

Kirjoittanut Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Jätä kommentti