10.jpg

Ajankohtaista

Millan työpäivä Yrityskylässä

Kirjoittanut: Ammattiopisto Live | 17.5.2019 13:12

Milla on espoolainen ensimmäisen vuoden TELMA-opiskelija Livestä. TELMAssa opiskellaan arjessa ja työelämässä tarpeellisia taitoja, niin tiedollisia kuin taidollisia, mutta myös ihmissuhdetaitoja. Milla kertoo viihtyneensä Livessä hyvin. – Olen saanut uusia kavereita ja opettajat ja ohjaajat on kivoja, hän toteaa.

Espoon Karamalmilla sijaitsevassa miniyhteiskunnassa, Yrityskylässä samoja taitoja opiskellaan laajemmassa skaalassa turvallisessa ympäristössä. Yrityskylästä löytyy erilaisia organisaatioita; yrityksiä, järjestöjä, kauppoja, pankkeja, lääkäriasema, taidemuseo ja kaupungintalo. Vierailevat koululaiset ja opiskelijat astuvat Yrityskylään saapuessaan työntekijän rooliin ja toteuttavat tehtäviä, jotka pestiin kuuluisivat myös todellisessa elämässä. Aamu käynnistyy vastuuohjaajien tietoiskulla, jossa käydään läpi Yrityskylän käytössäännöt ja toiminnan perusperiaatteet. Kylässä on tiedossa lukuisia kohtaamisia työntekijöiden välillä, sillä päivän tapahtumat on käsikirjoitettu asiakaspalvelutilanteita silmällä pitäen.

Vierailu Yrityskylässä on Millan toinen. – Kävimme täällä tutustumassa myös peruskoulussa. Tiesin jo etukäteen, millainen paikka Yrityskylä on, joten tänne tuleminen ei jännittänyt yhtään. Milla toimii päivän aikana kahvilatyöntekijänä Kyläkahvilassa. Ennen varsinaista töihin ryhtymistä Milla neuvottelee palkasta ja allekirjoittaa työsopimuksen. Neuvotteluissa käydään läpi työtehtävät ja todetaan, että palkka maksetaan Millan tilille Yrityskylässä sijaitsevaan pankkiin. Kun työnkuva on selvä, Milla pukee ylleen työntekijän rooliin kuuluvan esiliinan ja siirtyy tiskin taakse. Kohta kahvilan edustalla on jonoa; alueen yritysten toimitusjohtajat ovat tulleet noutamaan työntekijöilleen lounasseteleitä. Milla nakuttelee tilaukset tabletilla pyörivään verkkokauppa-sovellukseen ja tarkistaa vielä seteleitä noutavien yritysten nimet, jotta kahvilassa osataan laskuttaa oikeita firmoja.

Karamalmin Yrityskylässä riittää monenlaisia organisaatioita

Vastuuohjaaja kuuluttaa punaisin värikoodein merkityt työntekijät tauolle. Vihreät ja keltaiset jäävät vielä jatkamaan työvuoroaan. Milla hakee eväät pöytään ja ryhtyy ruokailemaan. – On kiva tehdä oikeita töitä. Tabletin kanssa pitää olla tarkka, mutta asiakaspalvelu on mukavaa, hän sanoo. Milla kertoo pitävänsä ruoanlaitosta ja toivoo pääsevänsä TELMA-opintojen jälkeen ruoka-alalle töihin. - Olen ollut työssäoppimassa K-kaupassa ja Hesburgerissa. Hesessä tein puhtaanapitotöitä, kuten tarjottimien putsausta. Siellä sai kaakaota ja keksejä väliajalla. Kaupassa täytin tavaroita hyllyyn, Milla kertoilee.

Vastuuohjaaja käy vinkkaamassa, että Milla voisi tauon aikana käydä pankissa hakemassa itselleen pankkikortin, jotta voi palkan saatuaan käydä ostamassa itselleen tulijaisia kaupasta. Millan viimeisen työvuoron lopulla puhelinyhtiön toimitusjohtaja Nuutti tulee ostamaan kahvin. – Maksatko omalla kortilla vai meneekö laskutukseen, Milla tiedustelee. – Laitetaan firman piikkiin, toimitusjohtaja sanoo ja istuu toripöydän ääreen rankan päivän jälkeen kahvia hörppimään. Milla pyyhkäisee pöydät ja sanoo heipat pomolle. Työvuoro on päättynyt ja Milla lähtee kaupungintalolle äänestämään Yrityskylään perustettavaa uutta julkista palvelua.

Päivän päätteeksi kaikki Yrityskylän työntekijät kerääntyvät jälleen Jukka Mäkelän aukiolle päätöskokoukseen. Opiskelijat kertoivat oppineensa, että lääkärin työ on yllättävän rankkaa, samoin kaupassa työskentely. - Opin vuokraamaan erilaisia puhelimia ja kertomaan niiden hinnat. Osaan myös myydä puhelimiin suojakotelot, Nuutti kertoo. Opiskelijat myönsivät rikkoneensa omia ennakkoluulojaan Yrityskylä-vierailun aikana: - Työ joka vaikuttaa tylsältä, voikin lopulta olla mielenkiintoista. Ajattelin ennen tänne tuloa, ettei mikään työ voi olla kivaa, mutta mielipiteeni muuttui täysin. Liveläisten äänestyksen mukaan Yrityskylään tulisi seuraavaksi perustaa poliisiasema. Parhaan asiakaspalveluyrityksen tittelin vei pankki.

Aiheet: Koulutus, työ

Kirjoittanut Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Jätä kommentti