Live varautuu koronaviruksen leviämisen toiseen aaltoon (päivitetty 7.8.2020 klo 13.22). Lue lisää

10.jpg

Ajankohtaista

Kesäkurssilla osaaminen näkyväksi

Kirjoittanut: Ammattiopisto Live | 8.7.2020 14:53

11 opiskelijaa + 2 opettajaa x 1,5 viikkoa = 5 osaamispistettä.

Keväällä 2020 ravintola- ja catering-alan ammatillisia aineita on opiskeltu etänä, samoin yhteisiä tutkinnon osia. Kesäkuun alussa Kokki E -ryhmä opiskeli 1,5 viikkoa yhteisiä tutkinnon osia ravintola- ja catering-alan opettajan Marjut Nyströmin ja äidinkielen opettajan Karoliina Oksasen johdolla. Ryhmä täydentyi kolmella opiskelijalla, jotka olivat opinnoissaan samassa vaiheessa, eli tiiviille opetusjaksolle osallistui yhteensä 11 opiskelijaa. Yhteinen Google Meet kaksi kertaa päivässä keräsi porukan yhteen, ja uudet opiskelijat pääsivät hienosti ryhmään mukaan.

Jakson aikana opiskeltiin äidinkieltä, opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiuksia, työelämätaitoja sekä kestävää kehitystä. Ahkera opiskelija saattoi ehtiä opiskelemaan jakson aikana jopa 5 osp, ja kaikki saivat kasaan vähintään 2 osp. Osaamispisteiden määrään vaikutti mm. opiskelijan aiempi osaaminen sekä se, kuinka paljon opiskelija panosti kesäkurssiin.

Ajatus integroiduista kesäkurssista lähti liikkeelle jo ennen kuin koronasta tiedettiin mitään. Tavoitteena oli hyödyntää vastuuopettajan ja äidinkielen opettajan opetuksen yhtymäkohtia ja oppia toinen toisiltamme. Halusimme koota opiskelijoille mielekkään kokonaisuuden, jossa äidinkieli nivoutuu ammatillisiin sisältöihin ja työelämään. Tämän toiminnallisen ja liikkuvan kurssin oppimimisympäristönä piti olla koko kesäinen Helsinki, mutta samat sisällöt oli mahdollista opiskella myös etänä omalta koneelta käsin.

Opiskelijat hyötyvät, kun äidinkielen opiskelu yhdistyy entistä paremmin ammatillisen osaamiseen ja tämä tukee työllistymistä entistäkin paremmin. Me opettajat opimme toinen toisiltamme ja opiskelijatkin huomasivat, ettei kaikkien tarvitse tietää kaikkea ja yhteistyötä tarvitaan. Niin kuin opettajan työssä aina, suunnitteluun ei koskaan tunnu olevan riittävästi aikaa. Niinpä kurssia päivitettiin yhdessä jakson aikana, ja jos toinen unohti jotain, toinen paikkasi.

Toimiva

Jokainen aamu alkoi Liikkuva Live -aamujumpalla. Reippaan aloituksen jälkeen kokoonnuimme aamu-Meetiin. Joka päivä joku opiskelijoista esitteli toisille ajankohtaisen uutisen. Kävimme läpi päivän aiheita ja laitoimme tehtävät alulle. Joinain päivinä töitä tehtiin pareittain tai ryhmissä ja välillä ihan itsenäisestikin. Iltapäivällä klo 13 kokoonnuimme uuteen Meetiin, jossa käytiin läpi tehtäviä. Alustana toimi tuttu Classroom.

Kymmenen päivän aikana ehdittiin esimerkiksi miettiä sanatonta viestintää, harjoitella työhaastatteluja, tehdä Canvalla esittelyt seuraavaa KOS-paikkaa (koulutussopimus) varten, kirjoittaa CV:t ja laittaa video-CV alulle. Parina iltapäivänä meillä oli erikoisohjelmaa: osallistuimme toisen kokkiryhmän valmistujaisiin ja saimme osallistua PAMin edustajan luennolle, jolla opittiin työelämän säännöistä. Jakso huipentui KokkiEn etäkeittokirjan tekemiseen. Ammattiopisto Liven kokkiopiskelijat ovat koronakevään 2020 etäopetuksen aikana valmistaneet omissa keittiöissään lounasruokia, leivonnaisia, jälkiruokia ja juomia. Jakson aikana on kokeiltu ja kehitelty uusia reseptejä. Parhaista resepteistä koottiin Google Sivustoille KokkiEn etäkeittokirja

Mitä jäi käteen


Tämä työtapa jää varmasti elämään. Erilaisten sisältöjen integrointi toisiinsa on vanha juttu, mutta viime aikoina sitä ei ollut hyödynnetty mm. lukujärjestysteknistä syistä. Struktuuria voisi vielä terävöittää ja suunnitelmia tarkentaa; se helpottaisi ainakin opettajia. Päivien työmäärä ei jakautunut ihan tasaisesti, siihenkin voisi kiinnittää huomiota. Oli kiinnostavaa seurata toisen opettajan työskentelyä ja nähdä, miten eri aineiden osaamistavoitteisiin edetään. Myös tietotekninen osaaminen kasvoi entisestään. Ammatinopettaja Marjut Nyström pohtii, että etäkeittokirjan tekeminen olisi voitu aloittaa jo aiemmin. Sitä yritettiinkin, mutta se ei oikein ottanut tulta alleen. Tämän kesäjakson imussa keittokirja valmistui parissa päivässä. Reseptit ja kuvat olivat onneksi jo valmiina.

Opiskelijapalautteen mukaan onnistuimme kurssin toteutuksessa melko hyvin. Opiskelijat mainitsivat kurssin olleen hyödyllinen ja mielenkiintoinen. Palvelualojen ammattiliiton edustajan etäluento koettiin erittäin hyödylliseksi. Saimme ajankohtaista tietoa alan työehtosopimuksista, työsuhteen ehdoista ja työntekijän oikeuksista. Opiskelijoiden mielestä kurssilla oli paljon tekemistä ja CV:n tekeminen koettiin vaikeaksi. Toki tekemistä pitää ollakin, kun osoitetaan osaamista monella osa-alueella samanaikaisesti. Osaamista kerrytettiin jo aiemmin opitun päälle, jolloin päästiin tutkimaan esimerkiksi työelämäosaamista monelta eri suunnalta. Se on aihepiiri, jossa ihminen ei ole koskaan valmis ja itseään täytyy jatkuvasti kehittää.

Marjut Nyström, Karoliina Oksanen

Kirjoittanut Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Jätä kommentti