10.jpg

Ajankohtaista

Kahden vuoden treeni huipentuu erityisiin olympialaisiin Lähi-idässä

Kirjoittanut: Ammattiopisto Live | 7.3.2019 8:22

Ammattiopisto Liven yhdeksän urheilevaa nuorta, liikunnanopettaja Erwin Borremans sekä urheilijoiden tukijoukot tutustuvat parhaillaan aurinkoiseen Abu Dhabiin. Perjantaina alkavat Special Olympics -kesäurheilulajien maailmankisat, joihin osallistuu jopa 7500 vammaisurheilijaa 190 eri maasta.

Special Olympics järjestetään neljän vuoden välein siten, että joka toinen vuosi vuorossa ovat kesäkisat ja joka toinen vuosi talvikisat. Vuonna 2019 kesämaailmankisojen isäntäkaupunkina toimii Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Abu Dhabi. Kisat järjestetään 50-vuotisen historiansa aikana ensimmäistä kertaa Lähi-idässä. Kisalajeista uinti ja yleisurheilu käydään Dubaissa, mikä toimii myös liveläisten isäntäkaupunkina. Koko Suomesta kisoihin osallistuu 71 urheilijan ja kaikkiaan 102 henkilön joukkue.

Jokaiselle suotava mahdollisuus olympiatason urheiluun

Ammattiopisto Livessä urheilun suomat mahdollisuudet on tunnustettu jo pitkään.

- Liikunnan ilo kuuluu kaikille, sanoo Liven energinen erityisliikunnanopettaja Erwin Borremans.

Kokenut Borremans on valmentanut Liven opiskelijoita kotimaassa käytäviin vammaisurheilun kesä- ja talvikisoihin jo yli kymmenen vuotta. Kansainvälistä kisakokemusta Live on hakenut noin 12 kertaa opettajan laskelmien mukaan.

Abu Dhabin kisoihin osallistuu sekä entisiä että nykyisiä Liven perustutkintojen ja valmentavan koulutuksen opiskelijoita. Liveläiset osallistuvat mm. jalkapallon, koripallon, purjehduksen, triathlonin ja avovesiuinnin maailmanmestaruusmittelöihin.

Motivaatio ja sitoutuminen avainasemassa

Kahden viikon reissua on valmisteltu parisen vuotta. – Kyseessä on yksi maailman suurimmista urheilutapahtumista, jonne lähdetään erityistä tukea tarvitsevien nuorten kanssa. Erilaiset tuen tarpeet täytyy huomioida ja ennakoida ennen matkaa, Borremans kertoo.

Suomen koko joukkueen nuorille on järjestetty yhteisiä kisoihin valmistavia leirejä. Leireillä treenataan omaa lajia sekä opiskellaan täsmätietoa matkakohteesta. Treeniä ei toki tehdä hampaat irvessä ja pelkästään voiton kiilto silmissä.

– Tärkeintä on, että urheilija harjoittelee lajiaan aktiivisesti ja sitoutuneesti sekä on motivoitunut kehittämään lajitaitojaan. Säännöllinen osallistuminen lajin kilpailuihin on tottakai urheilijan itsensä eduksi. Aiempi menestys kotimaan kisoissa ei kuitenkaan ole välttämätön edellytys kansainvälisiin kisoihin osallistumiselle, Borremans kertoo.

Ulkomaille lähdetään iloisella ja vähän jännittyneellä mielellä. - Moni urheilija nauttii kisaamisesta ja itsensä ylittämisestä. Myös matka itsessään on kokemus. - Ei jumbojetillä lentäminen ja eksoottisessa maassa vierailu ole kaikille ihan jokapäiväistä kauraa, Borremans sanoo.

Ehkä arvokkaimpana asiana Abu Dhabin Special Olympics -tapahtumassa Borremans pitää arabimaassa tapahtuvaa kehitysvammaisten inkluusiota. – Lähi-idän maissa inkluusio ei ole ollenkaan itsestään selvää ja siksi Arabiemiraateissa järjestettävät erityisryhmien olympiakisat ovatkin todella iso harppaus. Massiivisessa tapahtumassa olemme kaikki mukana urheilijan identiteetillä taustoistamme ja ominaisuuksistamme riippumatta. 

Aiheet: Opisto

Kirjoittanut Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Jätä kommentti