Ammattiopisto Live jatkaa etäopetusta toistaiseksi. (päivitetty 18.2.2021 klo 14.16). Lue lisää

Kuvituskuva.

Ajankohtaista

Jokaisella on oikeus työhön - töitä nuorille ja osatyökykyisille

Kirjoittanut: Ammattiopisto Live | 4.3.2020 15:46

Ammattiopisto Liven Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen opiskelija Juulia on parhaillaan työssäoppimisjaksolla Sokos Hotel Vantaan aamiaistarjoilussa.

- Olen tehnyt blokkausta eli kerännyt aamiaisella hotellivierailta astioita pois.

Työhönvalmentajat toteuttivat yhdessä opiskelioiden kanssa ryhmämuotoista työhönvalmennusta joulukuun loppuun asti kahtena päivänä viikossa Tikkurilassa sijaitsevassa hotellissa.

- Tästä on muotoutunut uusi hieno käytäntö, hotellilla työskentelee nyt ja jatkossa yksi opiskelija vuorollaan. Töitä tehdään myös lounasaikaan, selvittää Tiina Alkio. Työaika on tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 8-13.

- Lounasaikaan salityöskentelyyn kuuluu astioiden paikoilleen laittaminen, likaisten astioiden kerääminen ja niiden vienti tiskattavaksi, roskien vienti ja pöytien pyyhintä, kertoo Juulia työtehtävistään.

- Tärkein kaikista tehtävistä on kuitenkin asiakaskohtaamiset. Ennakkoluulot karisevat ja erilaisuus hyväksytään paremmin, kun hotellin työvoimassa on mukana nuoria ja osaavia työntekijöitä, täydentää Alkio. Verkostojen hyödyntäminen ja osatyökykyisten tarjoaminen töihin on tärkeä ja ajankohtainen aihe. Jokainen haluaa tuntea olevansa merkityksellinen ja osallinen tässä yhteiskunnassa, Alkio kiteyttää. Työhönvalmentajat ovat keskeisessä roolissa ja tukevat valmennettaviaan.

- Tuen väheneminen on olennaista valmennettavan työkokemuksen kertyessä, selventää työhönvalmentaja Mia Hagelberg.

Hyvinvointia työn kautta

Henna ja Sami toimivat kolmena päivänä viikossa toimitilahuoltajina Kangasalalla toimivassa Kehitysvammaisten palvelusäätiön Tukena Oy:n Paikka auki -hankkeessa. Paikka auki -avustusohjelman tarkoituksena on edistää vaikeasti työllistyvien henkilöiden jatkotyöllistymistä tarjoamalla mahdollisimman monelle henkilölle työpaikkoja sosiaali- ja terveysalan järjestöissä. Hennalla ja Samilla on molemmilla toimitilahuoltajan työsopimus kesäkuun loppuun saakka Paikka auki -hankkeen palveluksessa.

- Työssä on ollut mukavaa ja olen saanut työkavereita. Palkka ja oma raha on myös tärkeitä asioita, Henna kertoo. Oikeat välineet, menetelmät ja positiivinen asenne auttavat tekemään työt hyvin. Meillä kaikilla pitäisi olla mahdollisuus työhön, koska työ antaa sisällön elämälle, sanoo Sami napakasti.

- Meillä on tosi hyvä tiimi, jokainen saa olla sellainen kuin on. Vaikka työpaikoilla voikin olla kiusaamista, niin meillä ei kiusata ketään, sitä arvostan, toteaa Sami hymyillen.

Nuoret elävöittävät työyhteisöämme!

Palvelukoti Koivu ja tähti Espoon Mäkkylässä toimii monen Liven opiskelijan työssäoppimispaikkana. Koivu ja tähti tarjoaa ympärivuorokautista hoiva-asumista ikääntyneille asukkaille. Palvelukodissa on 75 asumispaikkaa lähinnä muistisairaille vanhuksille. Opiskelijat harjoittelevat käytännön töitä tukipalveluiden puolella mm. puhtaanapidon ja kiinteistöhuollon työtehtävien parissa.

- Ravintolasalissa on siisteyteen liittyviä töitä sekä astioiden ja tarjottimien huolehtimista paikoilleen, opiskelijoilla on myös tärkeä rooli asiakkaiden kanssa seurustelussa, iloitsee Tuula Raatikka, toiminnanjohtaja.

- Hoidettavia alueita on yleiset tilat ja kiinteistön hoitoon kuuluvat alueet. Opiskelijat työskentelevät piha-alueiden siistimistehtävissä ja sisätiloissa on tehty taulujen kiinnitystä, huonekalujen siirtämistä, törmäyslistojen liimaamista ja sälekaihtimien säätöä, luettelee Raatikka. Nuoret todella elävöittävät työyhteisöämme! Suunnittelemme parhaillaan keväällä pidettäviin 25-vuotisjuhliimme ohjelmaa. Tilaamme musiikkiesitykset ja tarjoilut cocktail-tilaisuuteemme Liveltä ja neuvottelemme vielä media-alan kanssa mahdollisesta yhteistyöstä.

Opitaan työhön yhdessä -hanketta toteutettiin Livessä TELMA-koulutuksessa kehittämällä ryhmämuotoista työhönvalmennusta ja vahvistamalla työelämäyhteistyötä. Hankkeessa kehitettiin opetus- ja ohjaushenkilöstön, työhönvalmentajien ja työpaikkaohjaajien kanssa työvalmennusmalli ja samalla vahvistettiin henkilöstön valmentavan työotteen osaamista.

 

Lisätietoja:
Jaana Aalto, projektipäällikkö
OPTY – Opitaan työhön yhdessä –hanke
jaana.aalto@inlive.fi
p. 040 706 2460

Aiheet: Opisto, Koulutus, työ

Kirjoittanut Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Jätä kommentti