Live varautuu koronaviruksen leviämisen toiseen aaltoon (päivitetty 7.8.2020 klo 13.22). Lue lisää

10.jpg

Ajankohtaista

Jani sai Espoon kaupungilta ensikokemuksen kiinteistönhoitajan työstä

Kirjoittanut: Ammattiopisto Live | 25.5.2020 15:35

Työkokemuksen kerryttäminen jo opintojen alkuvaiheessa on ammatillisille opiskelijoille tärkeää. Ammattiopisto Liven ensimmäisen vuoden kiinteistönhoitajaopiskelija Jani Malk on viettänyt kevään työharjoittelussa Espoon kaupungin Tilapalveluissa. Yhteistyö on sujunut positiivisella asenteella ja oma-aloitteinen Jani on saanut työnantajaltaan kehuja.

Jo useampi Ammattiopisto Liven kiinteistönhoitajaopiskelija on kerryttänyt työkokemustaan työharjoittelussa Espoon kaupungin eri toimipaikoissa. Yhteistyö Liven ja Espoon kaupungin välillä alkoi, kun kaupungin edustajat vierailivat Liven järjestämässä infotilaisuudessa, jossa kerrottiin mahdollisuudesta rekrytoida Liven opiskelijoita harjoitteluun.

- Ryhdyimme vastuualueellani miettimään tarjottua mahdollisuutta, ja sovimme tapaamisen Liven kiinteistönhoidon opettajan kanssa. Haluamme olla tukemassa tukea tarvitsevien opiskelijoiden työllistymistä, jotta he pääsevät eteenpäin ja opiskeluihin kuuluva harjoittelupaikka löytyy, kertoo Tilapalvelujen palvelutuotannon aluepäällikkö Teuvo Vartiainen.

Jani aloitti maaliskuussa kahden kuukauden kiinteistönhoitoalan työharjoittelun Espoon kaupungin Tilapalveluissa. Työkohteisiin kuuluvat Saunalahden koulu sekä kaksi sen lähellä sijaitsevaa päiväkotia. Kiinteistönhoitajan työ on monipuolista ja liikkuvaa. Työtehtävät voivat vaihdella päivän aikana ilmanvaihtosuodattimien vaihdosta kaappien ruuvaamiseen sekä lamppujen vaihtamiseen. Työtä tehdään paljon ulkona, esimerkiksi tyhjennetään roska-astioita tai poistetaan hiekkaa talven jäljiltä. Työtehtäviä ei sopeutettu aloittelevalle ammattilaiselle erikseen.

 -Yhteistyö Janin kanssa on sujunut hyvin. Jani on ahkera nuorimies, joka tekee hyvin töitä eikä lintsaile. Jani kulkee useimmiten työpäivän aikana mukanani, mutta kun ohjeistan Janin johonkin työtehtävään, hän osaa suorittaa tehtävän loppuun hyvin myös itsenäisesti. Erityisesti Jani tykkää käydä itsenäisesti roskisten tyhjennyskierroksella, kertoo Janin ohjaajana toimiva Espoonlahden alueen kiinteistönhoitaja Tapio Lehikoinen.

Erilainen kevät

Koronakevät on muuttanut monen päivittäistä arkea ja työnkuvaa. Janin työtehtäviin vallitseva tilanne ei ole juuri vaikuttanut, sillä kiinteistönhoitajana hän työskentelee enimmäkseen ulkotiloissa, missä tartuntariski on pienempi.

-Olen yleensä päivät töissä koululla maanantaista torstaihin klo 7 – 13. Koulujen ollessa suljettuina sai tehdä töitä ihan rauhassa, vain päiväkodeissa oli ihmisiä, kertoo Jani Malk.

Opintoihin kuuluva harjoittelu oli Janille ensimmäinen.  Kiinteistönhoitoala on harjoittelusta saatujen kokemusten perusteella osoittautunut Janille mieleiseksi.

-Olen tykännyt tästä alasta. Olen viihtynyt Saunalahden koululla, erityisen mukavaa on ollut ulkona oleminen ja hiekan puhdistaminen. Työssä tulee oltua ulkona melkein koko ajan. Työharjoittelun aikana vielä mikään ei ole osoittautunut erityisen haastavaksi, myös perehdytys meni hyvin ja opin nopeasti, kertoo Jani.

-Olemme olleet tyytyväisiä Janin työpanokseen. Hän sopeutui hyvin työharjoitteluunsa, oppi työtehtävät hyvin ja pääsi työn rytmiin mukaan, kertoo Tapio Lehikoinen.

Myös Tilapalvelujen aluepäällikkö Teuvo Vartiainen on ollut tyytyväinen yhteistyöhön Liven kanssa.

-Espoon kaupungin ja Liven yhteistyö on sujunut hyvin ja uskon, että yhteistyömme jatkuu myös tulevaisuudessa. Liven kiinteistönhoidon opiskelijoita on ollut harjoittelussa myös muilla alueillamme, esimerkiksi Matinkylän ja Leppävaaran alueilla, sanoo Teuvo Vartiainen.

Jani sai Espoon kaupungilta positiivisen kokemuksen opiskelemastaan alasta ja työelämästä. Myös tulevaisuudessa hän haluaisi tehdä töitä kiinteistönhuollon parissa. Kysyttäessä Jani antaa neuvon muille opiskelijoille, jotka ovat vasta lähdössä ensimmäiseen työharjoitteluunsa:

-Ei kannata olla ennakkoluuloinen, vaan ottaa työ kuin työ hyvin vastaan, sanoo Jani.

 

Kirjoittanut Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Jätä kommentti