Live käynnistää lähiopetuksen 25.5. alkaen porrastetusti. Tarkemmat tiedot Wilmassa. (päivitetty 14.5.2020 klo 9.00). Lue lisää

10.jpg

Ajankohtaista

Hy­viä te­ko­ja yh­teis­työl­lä - Koi­ran­kak­ka bio­polt­toai­neek­si ja kau­pun­ki siis­tik­si

Kirjoittanut: Ammattiopisto Live | 2.4.2019 9:53

Varma kevään merkki on ainainen koirankakkakeskustelu, joka käy taas tänäkin keväänä kuumana.

‍Lemmikkieläintarvikeketju Musti ja Mirri kannustaa koiranomistajia ja muitakin innokkaita keräämään kakkaa asettamalla koirankakalle rahallisen arvon.

Helsingin Kaivopuistossa oli vipinää lauantaina 30.3.2019, kun Mustin ja Mirrin pop up -kahvila pystytettiin puistoon. ”Ammattiopisto Liven kodinhuoltajaopiskelijat olivat mukana työskentelemässä kahvilassa, juttelemassa koiranomistajien kanssa ja tietenkin rapsuttelemassa paikalle saapuneita lukuisia koiria.”, kertoo ammatillinen erityisopettaja Riitta Saarni.

Tuomalla kakan (tai useamman) pop up -kahvilaan sai rahanarvoisen ”Musti-kolikon”, joka kävi maksuvälineenä ketjun myymälöissä tai pop up -kahvilassa. Kolikolla kahvilasta sai kahvin, teen tai koiranherkun. Kahvilalle tuodut koirankakat toimitetaan biokaasulaitoksiin polttoaineeksi. ”Kakkakahvila” matkaa vielä muillekin paikkakunnille, huhtikuussa mm. Turkuun, Tampereelle ja Ouluun.

Espoossa mukaan ympäristön siivoustalkoisiin on ilmoittautunut Ammattiopisto Live, jonka kiinteistönhoitajaopiskelijat siivosivat Leppävaaran ympäristöstä kakkojen lisäksi myös muuta roskaa.

”Vaikka on lauantaipäivä, opiskelijat ovat yllättävän hyvin saapuneet tempaukseen mukaan.”, juttelee tyytyväinen ammatillinen erityisopettaja Mikael Pekkala. Motivaatiota varmasti lisää se, että osallistumalla siistimispäivään saa sitten myöhemmin vapaapäivän opinnoista, leffaliput ja vieläpä eväät talon puolesta. ”Tämä kaupunki siistiksi –tempaus on meille ihan luonnollinen juttu osallistua, nämä siistimishommat ovat just niitä perushommia, jotka kuuluvat yhtenä osana kiinteistönhoitajan opintokokoisuutta.”, selvittää Pekkala.

Thomas, yksi opiskelijoista, kuulee juttelumme ja ottaa osaa keskusteluun; ”Täällä on mukavampaa viettää aikaa pistämällä paikkoja kuntoon yhdessä opiskelukavereiden kanssa kuin olla kotona yksin. Olisin todennäköisesti ilman tätä lauantai-tempausta valvonut pikkutunneille saakka ja nukkunut sitten ainakin puolille päiville.” Mikael-opettaja komppaa, ”Sosiaalisuus on opiskelijoille tärkeää ja juuri tämä yhdessä tekeminen. Opiskelijoilla on tämän kautta merkityksellistä tekemistä, tässä näkee heti konkreettisesti työn jäljen ja sen merkityksen, siistiä tulee ja ympäristö kiittää!” Trevor tulee ylpeänä kertomaan, kuinka sai poimittua siivouspihdeillä kaksi tupakantumppia kerralla maasta. ”Vähäx oon hyvä!!”

Reittimme on kulkenut Arlan toimipaikan pihasta jo Sellon Ratsutorille saakka, jossa pidämme pienen evästauon. ”Kiitokset ravintola Livelle, joka mahdollisti opiskelijoiden evästyksen myös näin viikonlopulle!” Pekkala kiittelee. Eväät maistuvat kaikille aurinkoisessa kevätsäässä. Mahtavaa, että sää suosi juuri tänään, ikävämpi olis ollu siivota jos olis satanut kissoja ja koiria taivaalta, vaikka koirien jätöksiä tässä siivottiinkin. Eväiden syönnin lomassa jutellaan lisää, monilla tuntuu olevan perheessä koira tai useampiakin. Kakankeruu on monille siten tuttua hommaa eikä se tunnu kenestäkään sen kummallisemmalta asialta. ”Ihan normaalia että paikat pidetään siistinä, pökäleet eivät saa jäädä muiden tielle tai siivottavaksi.”, tuumii Matias.

Jatkamme vielä siivousurakkaamme kulkemalla takaisin oppilaitoksen pihalle saakka. Reitin varrella yksi ohikulkija kyselee, olemmeko kenties jostain järjestöstä, kun noin hyvää työtä teette. Oranssit Live-liivit ja tekemämme työ herättävät positiivista huomiota Leppävaaran kaupunkikuvassa. Toinen ohikulkija tulee selvittämään, että ottakaa tuon kulman takaa se yksi paikka puhtaaksi, kukaan kun ei tunnu sen kohdan siisteydestä huolehtivan. Saapuupa paikalle myös yksi kansanedustajaehdokaskin juttelemaan ja kehumaan miten hienoa työtä teemme. Lopuksi hän tarjoaa koko porukalle suut makeaksi Marianne-karkeilla.

”Tämän yhteistyötempauksen myötä opiskelijat saavat työkokemusta yhdessä hyvän tekemisen kautta. Opiskelu aidoissa oppimisympäristöissä tukee Täältä töihin -strategiaamme.", sanoo Ammattiopisto Liven asiakkuuspäällikkö Annika Lipponen. ”Olette kaikki olleet tosi mahtavia tänään, teillä on kyllä asenne kohdallaan.” Lipponen muistuttaa asenteen merkityksestä. ”Saatiin paljon hyvää aikaan tänään - YHDESSÄ!”

Kirjoittanut Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Jätä kommentti