10.jpg

Ajankohtaista

Hävikistä tutkintoon -hanke tuo ammatilliset opinnot osaksi työelämää

Kirjoittanut: Ammattiopisto Live | 3.10.2018 9:14

From Waste to Taste -kiertotaloushankkeen ja Ammattiopisto Liven yhteinen hanke yhdistää ammatilliset opiskelijat ja ravintolamaailman käytännön työn. Samalla se tuo ravintola-alalle kaivattua työvoimaa ja etsii ratkaisuja ruokahävikkiin uudenlaisella tavalla. Hankkeen puitteissa Ammattiopisto Liven ravintola- ja catering-alan opiskelijat voivat suorittaa tutkintonsa osia käytännön työtehtävissä Hävikkiruokaravintola Loopissa. Tavoitteena on edistää työpaikalla tapahtuvaa oppimista ja ammatillisen osaamisen täydentämistä.

Ammattiopisto Liven ravintola- ja catering-alan opiskelija Mikko Tirkkonen suoritti ravintola Loopissa kahden kuukauden mittaisen työpaikalla tapahtuvan oppimisen jakson, joka keskittyi annosruokien valmistukseen. Jaksolle hän päätyi opettajansa suosituksesta. Loopissa Mikko pääsi soveltamaan oppimaansa käytännön työssä monipuolisten työtehtävien parissa. Jakso toi Mikolle runsaasti uusia kokemuksia sekä mahdollisuuden kehittää taitojaan ja käyttää luovuuttaan.

-  Valmistin Loopissa minulle jaetuista työtehtävistä riippuen esimerkiksi erilaisia annosruokia, salaatteja ja jälkiruokia sekä leivoin leipää ja purin kuormia. Monipuolinen jakso antoi minulle todella paljon, täältä on tarttunut mukaan yksi jos toinenkin niksi. Uuden oppiminen on aina mukavaa.

Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman hankkeen osallistujat voivat suorittaa Loopissa ravintola- ja catering-alan perustutkintoon liittyviä opintokokonaisuuksia käytännön työssä. Hanke on tarkoitettu työ- ja opiskeluelämän ulkopuolella oleville henkilöille sekä Ammattiopisto Liven opiskelijoille, joiden opinnot ovat vaarassa keskeytyä tai jotka muusta syystä suorittavat tutkinnon osan kokonaan työpaikalla. Mukaan voi hakeutua ottamalla yhteyttä projektipäällikköön.

-  Hankkeessa on mahdollista oppia opinnollistamisen avulla alan työtehtäviä tai täydentää jo olemassa olevaa osaamistaan. Opinnollistaminen tarkoittaa ammatillisen tutkinnon osien perusteiden muuttamista käytännön työtehtäviksi. Se helpottaa etenkin sellaisten henkilöiden oppimista, joille teoriapohjainen oppiminen on haastavaa. Osallistujat saavat suorittamistaan tutkinnon osista myös osaamistodistuksen, johon merkitään saavutettu konkreettinen osaaminen ja taidot, kertoo hankkeen vastuuopettaja Marjut Nyström.

Mikko Tirkkonen 2

Hävikkiruokaravintolassa voi soveltaa luovuuttaan

Lapinlahden entisellä sairaala-alueella sijaitseva Loop on hävikkiruokaravintola, eli annosten raaka-aineet saadaan ruokakauppojen hävikistä. Päivän lounas valmistuu päivittäin vaihtuvista raaka-aineista, mikä lisää työhön haastetta. 

-  Loopissa ei ole käytössä valmiita reseptejä ja ohjeita, joiden mukaan edetä. Minulla on haasteita tarkkavaisuuden ja hahmottamisen kanssa eikä aiempaa kokemusta tällaisesta toimintatavasta ja siksi reseptien soveltaminen on ollut minulle suurin haaste tässä työssä, kertoo Mikko.

Loopin keittiössä Mikon tukena oli kuitenkin aina vähintään kaksi kokkia, eikä yksin tarvinnut pärjätä. Päivän ruokalajit suunniteltiin yhdessä muiden kokkien kanssa.

-  Tein töitä itsenäisesti, mutta pystyin silti aina kysymään apua työpaikkaohjaajalta tai muilta työntekijöiltä. Kaikki sujui hyvin, asiakkaat pitivät ruoista ja antoivat hyvää palautetta.

Mikko valmistuu piakkoin kokiksi, minkä jälkeen hän suuntaa kohti uusia haasteita. À la carte –puoli kiinnostaa Mikkoa myös jatkossa.

-  Haluan pysyä ravintola-alalla, mutta toistaiseksi minulla ei ole vielä sadan prosentin varmuutta siitä, mitä haluan tehdä. Todennäköisesti kiertelen eri työpaikkoja mahdollisimman monipuolisesti. 

Mikko Tirkkonen 3

Kirjoittanut Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Jätä kommentti