Ammattiopisto Live siirtyy pääosin etäopetukseen tiistaina 1.12.2020 (päivitetty 27.11.2020 klo 13.30). Lue lisää

Kuvituskuva.

Ajankohtaista

Elviksellä on pyyntö työnantajille: Olkaa avarakatseisia.

Kirjoittanut: Ammattiopisto Live | 4.11.2020 17:13

Nuori mies katsoo suoraan kameraan ja puhuu vakuuttavasti ja vetoavasti. Kahvilatyöntekijä Elvis Karvinen kertoo tarinansa Ammatillisten erityisoppilaitosten (AMEO) videosarjassa Erityisen hyviä työntekijöitä.

”Sellaiset terveiset työnantajille, että kannattaa palkata töihin erilaisia ihmisiä, ketä maailmassa on.”

Elviksen työkaverit helsinkiläisessä Kahvila Baguettessa tämän jo allekirjoittavat ja heillä on pelkkää hyvää sanottavaa ahkerasta ja motivoituneesta työntekijästä.

75% työnantajista ei vielä kuitenkaan ole palkannut tukea tarvitsevia, joten ennakkoluulojen murtamiselle on tilaus. Ammatillisissa erityisoppilaitoksissa ajatellaan, että työtä on monenlaista ja jokaisella on täsmätyökykyä itselleen sopivaan tehtävään.

 

TELMA-koulutuksesta suoraan vakituiseen työhön

Elvis valmistui Ammattiopisto Liven TELMA-koulutuksesta 2019. TELMA-koulutus tarkoittaa Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta. Elvis sai koulutuksesta tukea oppimisvaikeuksiinsa.

Elviksen polku Baguetten vakituiseksi työntekijäksi alkoi TELMA-opintojen aikana työharjoittelusta. Tuolloin Elviksen esimies ja kollegat kiinnittivät huomion nuoren miehen kykyihin ja erinomaiseen asenteeseen. Miehen työmoraalista ja osaamisesta vaikuttunut kahvilan omistaja tarjosikin Elvikselle vakituisen työn heti Livestä valmistumisen jälkeen.

  • Elvis työskentelee arkisin neljästä viiteen päivää viikossa. Työaika on neljä tuntia päivässä, kahvilan esimies Aira Lepistö Perehdytyksen jälkeen homma on hoitunut erityisen hyvin. Elvis on ollut todella nopea oppimaan ja omaksumaan asioita. Hän on sopeutunut erittäin hyvin työelämän haasteisiin ja aikatauluihin, Lepistö jatkaa.

Kahvilan ahkera hyvän tuulen lähettiläs

Elviksen päivittäisiin tehtäviin kuuluu blokkaaminen, tiskaaminen ja astioiden järjestäminen oikeille paikoilleen. Hyväntuulinen ja sosiaalinen nuorimies ehtii myös jutella kahvilan kanta-asiakkaiksi tunnustautuvan ”papparyhmän” kanssa töiden lomassa.

  • Koko henkilökuntamme ja asiakkaamme pitävät Elviksestä todella paljon. Hänellä on hyvä asenne työhön ja elämään, mistä meillä kaikilla olisi opittavaa, Lepistö kehuu.
  • Elvis on huumorintajuinen hauskuuttelija, joka tulee toimeen kaikkien kanssa, leipuri Petri Eriksson Herkuttelija-Elvis tiedustelee joka päivä, mitä olen tekemässä ja muistaa pyytää korvapuustitaikinasta ”jämät”, Eriksson nauraa.

Elvis niin ikään kehuu työkavereitaan ja työpaikan hyvää henkeä. – Työkaverit on tosi mukavia. Täällä voi jutella kaikesta ja kaikki on muutenkin tosi mahtavia, Elvis sanoo.

Unelmien työpaikka

  • Elvis hoitaa työnsä erinomaisen hyvin. On ilo katsella miten pöydät kiiltävät ja hän hoitaa oman tonttinsa hyvin. Muistan häntä siitä kiittää päivittäin, Lepistö sanoo.
  • Tykkään todella paljon työstäni Kahvila Baguettessa. Tämä on juuri sitä työtä, mitä haluan tehdä ja olen onnellinen, että minulla on tämä työpaikka, Elvis kiittää.

Työ ja osallisuus tuovat merkitystä ihmisen elämään. Onkin tärkeää nähdä jokaisen kyvyt ja mahdollisuudet haasteiden sijaan. Työtehtäviä on monenlaisia ja niin on tekijöitäkin – jokaiselle löytyy oma paikka ja sopiva tehtävä.


AMEO-oppilaitosten VET – Vetävää, Erityistä ja Tunnettua ammatillista erityisopetusta on Opetushallituksen rahoittama hanke, jonka tavoitteena on lisätä tietoa ja myönteisiä mielikuvia työelämä-lähtöisestä vaativana erityisenä tukena järjestettävästä ammatillisesta koulutuksesta ja lisätä koulutuksen arvostusta. VET-hanke toteutetaan kumppanuushankkeena Ammattiopisto Luovin, Ammattiopisto Spesian, Kiipulan ammattiopiston, Aitoon koulutuskeskuksen ja Optiman kanssa.

Kirjoittanut Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Jätä kommentti