Ammattiopisto Live jatkaa etäopetusta toistaiseksi. (päivitetty 18.2.2021 klo 14.16). Lue lisää

Kuvituskuva.

Ajankohtaista

Compass Groupilla uskotaan jokaisen kykyihin ja tasavertaisuuteen

Kirjoittanut: Ammattiopisto Live | 11.3.2020 9:15

Ammattiopisto Livessä ajatellaan, että jokaisesta löytyy vahvuuksia, joita työelämä ja yhteiskunta tarvitsevat. Näin ajattelee myös Compass Groupin Eat & Meet –ravintolan esimies Leena Oksanen, jonka tiimissä Liven opiskelijat harjoittelevat ravintola-alan avustavia tehtäviä.

Ammattiopisto Liven Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa (TELMA) koulutuksessa opiskelevat nuoret työskentelevät Messukeskuksen suositussa lounasravintolassa kahtena päivänä viikossa. Kiireisimpinä päivinä ravintolassa ruokailee jopa 1300 asiakasta. Silloin opiskelijat joutuvat mukauttamaan oman toimintansa massiivisiin asiakasvirtoihin.

Osaaminen ja itsetunto kasvavat oikeissa töissä

Aidoissa työympäristöissä opiskelu kehittää nuorten osaamista, sosiaalisia taitoja ja ymmärrystä työelämän pelisäännöistä. – Kokemus on valtavan arvokasta, koska se mahdollistaa nuorten jatkopolkujen rakentamisen opintojen jälkeen, ammatillinen erityisopettaja Tuula Jägerroos sanoo.

Eat & Meet –ravintolassa työelämän perustaitoja opiskelee mm. Joonas Nousiainen, joka ei osaa nimetä vain yhtä mukavinta työtehtävää. – Kaikki työ täällä on kivaa. Katson, että astiat, aterimet ja ottimet ovat linjastolla oikeilla paikoillaan. Huolehdin, että pöydät ovat siistejä eikä niihin jää likaisia astioita. Kuljetan astiavaunuja, täytän tuotehyllyjä ja järjestän laseja kaappeihin, Joonas luettelee. Joonaksen kokemus työstä on ollut niin itsetuntoa kohottava, että hän toivoo löytävänsä alalta töitä opintojen jälkeen.

– Tämä on paras työyhteisö ikinä! Toimimme täällä täysin tasavertaisina työyhteisön jäseninä vakituisen henkilöstön joukossa, Jägerroos hehkuttaa.

Työpaikkaohjaaja, joka antaa opiskelijoiden loistaa

Työpaikan henkilöstön arvomaailmalla ja sitoutumisella on tärkeä merkitys yhteistyön onnistumiselle. Työpaikkaohjaaja Leena Oksaselle satelee kiitosta sekä opettajalta että opiskelijoilta. - Leena on unelmien työpaikkaohjaaja. Selkeys, johdonmukaisuus, ystävällisyys ja ennakkoluulottomuus ovat hyvän työpaikkaohjaajan ominaisuuksia. Täällä opiskelijoillemme räätälöitiin selkeä työnkuva ja huomioitiin erilaiset oppimisen tuen tarpeet. Opiskelijat pääsevät loistamaan omilla vahvuuksillaan ja osaamisellaan, Jägerroos kiittelee yhteistyötä. Joonaksellakin on sanansa sanottavana: - Leena on tosi hyvä pomo. Se on hauska ja sillä on hyvä huumori.

Oksanen puolestaan kokee olevansa etuoikeutettu mahdollisuudesta työskennellä nuorten kanssa: – Tämä on yksi rikkaimpia kokemuksia työurallani. Yhteistyö Liven kanssa sujuu hienosti. Nuoret ovat motivoituneita, työskentelevät ahkerasti ja pärjäävät ammattimaisesti. Minun tehtäväni on työhön ja turvallisuusasioihin perehdyttäminen ja päivän askareiden jakaminen. Opettaja ohjaa nuoria läheltä ja koko muu ravintolatiimi neuvoo tarvittaessa. Parin päivän jälkeen opiskelijat jo itse tietävät, mitä tekevät. Sekä asiakkaat että tiimi odottavat päiviä, jolloin opiskelijat tulevat töihin. Toiveissa olisi laajentaa yhteistyötä myös muihin Compass-ravintoloihin!

- Mielestäni jokaisen työnantajan kannattaisi ottaa nuoria yrityksiinsä oppimaan. Nuorilla ei vielä voi olla työkokemusta, mutta me voimme sitä heille tarjota ja samalla tehdä yhteiskunnallista hyvää. Oksanen toteaa myös, että oppiminen on itseasiassa kaksisuuntainen tapahtuma. - Jokainen meistä oppii toinen toisiltaan. Tuula on huippuopettaja ja olen itse oppinut häneltä valtavasti opiskelijoiden ohjaamisesta. Joonas puolestaan on ohjeistanut minua somen ihmeellisessä maailmassa. Livessä tehdään merkityksellistä, perusteellista ja ohjaavaa työtä suurella sydämellä, Oksanen sanoo. - Jokaisella on ne omat vahvuudet, mikä kaikkien tulisi muistaa.

Aiheet: Koulutus, työ

Kirjoittanut Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Jätä kommentti