10.jpg

Ajankohtaista

Andrij valmistui haasteiden jälkeen kokiksi

Kirjoittanut: Ammattiopisto Live | 6.2.2019 14:47

Andrij Zuev valmistui kokiksi Ammattiopisto Livestä joulukuussa 2018. Vaikka opinnot lähtivät aluksi hyvin käyntiin, opintojen viimeisissä vaiheissa Andrij kohtasi monia haasteita ja opinnot olivat jopa kokonaan keskeytyä. Andrij´n tukena oli kuitenkin koko ajan hänen opettajansa sekä työhönvalmentajansa Ammattiopisto Livessä, jotka auttoivat ratkomaan valmistumiseen ja opiskeluihin liittyviä haasteita ja kannustivat Andrij´ta taas jatkamaan opintojaan. Andrji´n opettaja Marjut Nyström kertoo, kuinka Andrij motivoitui taas opinnoistaan.

Andrij valmistui joulukuussa Ammattiopisto Liven ravintola- ja catering-alan perustutkintolinjalta. Live oli hänelle jo ennestään tuttu paikka, sillä ennen kokkiopintoihin siirtymistä hän oli käynyt Liven ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen. Vaikka opinnot lähtivät hyvin käyntiin, oli erityisesti viimeinen opiskeluvuosi hänelle haasteellinen ja välillä melkoista ylä- ja alamäkeä. Haasteita tuotti erityisesti se, että hänen opintonsa siirtyivät Liven eri toimipaikkaan, suurkeittiöön Espooseen Arlan toimipaikkaan. 

- Andrij’a harmitti pidentynyt koulumatka ja seutulipun ostaminen, samalla motivaatio opiskeluihin alkoi laskea ja poissaoloja tunneilta kertyä. Kun Andrij oli paikalla koulussa, hänet nähtiin usein Arlan keittiön kassalla ja asiakaspalvelussa. Näistä töistä hän saikin aina erinomaista palautetta, sillä Andrij’n vahvuus on ollut opintojen alusta asiakaspalvelu ja ihmisten kanssa toimiminen, kertoo Marjut.

Tilanne helpottui hieman, kun Andrij jatkoi opintoja käytännön työtehtävien parissa Sodexon Herttoniemen yhteiskoulun keittiössä. Opiskelua työpaikalla ryhdyttiin suunnittelemaan yksilöllisesti Andrij´n omat vahvuudet huomioiden. Työpaikalla kerrottiin myös avoimesti Andrij’n haasteista ja tuen tarpeista ja hänen työaikaansa räätälöitiin sopivaksi hänen jaksamisensa ja keskittymiskykynsä mukaan. Hänen opettajansa ja työhönvalmentajansa myös kävivät viikoittain tukikäynneillä työpaikalla. Lisäksi Andrij ja hänen ohjaajansa pitivät tiiviisti yhteyttä puhelimitse ja Andrij piti oppimispäiväkirjaa, josta hän lähetti viikoittain kuvan opettajalleen.

-Kevät sujui hyvin työssäoppimispaikassa, ja Andrij teki opintoihinsa kuuluvan lounasruokien näytön työpaikalla. Andrij ja hänen työpaikkaohjaajansa tulivat hyvin toimeen keskenään, mikä varmasti vaikutti jakson onnistumiseen. Työpaikkaohjaajalla oli aikaisempaa kokemusta erityistä tukea tarvitsevista opiskelijoista sekä sosiaalialan opinnot työn alla, kertoo Marjut.

Syksyllä Andrij halusi jatkaa samassa työssäoppimispaikassa myös suurkeittiön ruokatuotannon jakson. Vanhassa työssäoppimispaikassa oli kuitenkin kesän aikana vaihtunut esimies, mikä oli Andrij´lle aluksi suuri pettymys. Yhteistyö lähti kuitenkin hyvin käyntiin myös uuden työpaikkaohjaajan kanssa. Syksyn mittaan vaikeuksia alkoi silti kasaantua. 

-Andrij stressasi valmistumisesta ja tekemättömistä yhteisten aineiden tehtävistä. Tehtävien määrä yllätti ja hänellä oli välillä myös epätoivon hetkiä. Andrij piti hengähdystauon työpaikalla oppimisesta ja taisipa jopa uhata lopettaa opinnotkin. Hän odotti malttamattomana palkkatöihin pääsyä. Siinä vaiheessa vedimme hieman henkeä ja keskustelimme yhdessä. Päädyimme siihen, ettei opintoja kannata jättää kesken, kun hän on niin lähellä valmistumista, sanoo Marjut.

Andrij, hänen opettajansa ja työhönvalmentajansa kävivät keskusteluita Andrij´n opinnoista lähes viikoittain. Myös työpaikkaohjaaja oli ymmärtäväinen ja otti Andrij´n takaisin jatkamaan jaksoaan tauon jälkeen. Myöhemmin myös Andrij totesi, ettei kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä. Onneksi hän sai paljon tukea koulusta opettajaltaan ja työhönvalmentajaltaan. Myös Ammattiopisto Liven myös laaja-alainen erityisopettaja Jukka Martti antoi arvokasta apua ja ohjasi ja seurasi Andrij’n osaamisen ja opintosuoritusten karttumista Metsälän Oppisopissa.

Viimeisenä ponnistuksena ennen valmistumistaan Andrij suoritti annosruokien valmistuksen näytön, joka oli aikoinaan jäänyt kesken. Andrij löysi työpaikan Helmi Grillistä Kontulasta, jossa viimeinen näyttö saatiin jatkuvana näyttönä tehtyä kunnialla maaliin. Jatkossa Andrij aikoo hakeutua keikkatöihin alalle ja hän on jo jonkin verran tehnytkin alan keikkoja. Jo ennen valmistumista opettajan ja työhönvalmentajan tuella kartoitettiin Andrij’lle soveltuvia työllistymisen tukimuotoja sekä luotiin siirtymäpolkua Andrij’n oman tukiverkoston kanssa.

-Opintojen jälkeen Andrij lähtee maailmalle hyvillä ja haikein mielin. Opiskelemaan tuli kolme ja puoli vuotta sitten vilkas nuori mies. Nyt Andrij kertoo aikuistuneensa, ammattiin opiskelu on kasvattanut ja opettanut hänelle vastuunkantoa. Livessä on hetkisen aikaa hieman tylsempää, kun Andrij ei ole positiivisella olemuksellaan meitä viihdyttämässä, summaa Marjut.

Kirjoittanut Ammattiopisto Live

Ammattiopisto Live on pääkaupunkiseudun suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja erityisopetuksen kehittämiskeskus.

Jätä kommentti