60.jpg

Usein kysyttyä koronasta

Lataa tai tilaa uusi Hakijan opas

Liikkuminen Liven toimipaikoissa

Sairaana ei saa osallistua lähiopetukseen eikä opiskeluun työpaikalla. Jos sinulla on lieviäkin tartuntaan viittaavia oireita, on syytä jäädä kotiin.
 
Liven toimipaikoissa voi liikkua, työskennellä ja osallistua lähiopetukseen normaalisti THL:n ja OKM:n antamia ohjeita noudattaen. Riskiryhmiin kuuluvien suositellaan välttämään toimipaikoissa liikkumista.
 
Tauoilla yhteisissä tiloissa oleskelua tulee välttää. Tauot vietetään ulkotiloissa tai oman opiskelijaryhmän kanssa. 
 

Kun saavut toimipaikkaan…

Säilytä turvaväli muihin opiskelijoihin ja työntekijöihinliikkuessasi toimipaikoissa ja kaikissa opetustilanteissa. 
Desinfioi tai pese kätesi saippualla saapuessasi toimipaikkaan. Käsidesiä on tarjolla toimipaikoissa.
 
Pysy karanteenissa, jos epäilet altistuneesi koronavirukselle. Jos olet matkustanut ulkomailla, noudata matkustusta koskevia ohjeistuksia.
 
Suosittelemme voimakkaasti kasvomaskien käyttöä täydentämään edellä mainittuja muita koronaa ehkäiseviä toimenpiteitä. Joissakin käytännön työtehtävissä suojainten käyttö on välttämätöntä. Oppilaitoksesta on tarvittaessa saatavilla maksuttomia kertakäyttömaskeja päivän ajaksi.
 

Opetustoiminta

Lähiopetus jatkuu kaikissa koulutuksissa ja tutkinnoissa. Välttääksemme suurten väkijoukkojen yhtäaikaisen oleskelun Liven tiloissa olemme tehneet ratkaisuja, joilla pyritään varmistamaan turvallinen toiminta omissa tiloissa. Ratkaisuja ovat mm. lähiopetuksen porrastaminen ja osittainen etäopiskelu. Ruokailutilanteet on porrastettu ja ruokailu tapahtuu oman ryhmän kesken.
 
Opetusta sijoittuu arkisin 8-18 välille. Etä- ja verkko-opiskelua lisätään, mikäli opiskelijoilla on tähän valmiudet ja etäopiskelu tukee opintojen tavoitteita. Etäopetusta voidaan järjestää myös yksilöllisistä, kuten terveyteen liittyvistä syistä.
 
Käytännön taitojen harjoittelu toteutetaan edelleen oppilaitoksen omissa tiloissa sekä työpaikoilla.
 

Työharjoittelut

Osaamisen hankkiminen työpaikoilla jatkuu normaaliin tapaan. Työpaikalla noudatetaan työpaikan ohjeita mm. kasvomaskien käytöstä ja muita turvallisuutta koskevia sääntöjä. 
 

Ruokailu

Ruokailut tapahtuvat Liven toimipaikoissa oman ryhmän kesken. Ruokailuaikataulu on porrastettu - noudatathan oman ryhmäsi ruokailuaikataulua. Kouluruoan annostelu tapahtuu itse. Jokaisen on desinfioitava kädet linjaston alusta löytyvältä käsidesipisteellä. Ottimet vaihdetaan puhtaisiin noin 15-20 ruokailijan välein. Jonotus- ja ruoan noutotilanteessa on lisäksi erityisen tärkeää käyttää kasvomaskia.
 

Kodin ja oppilaitoksen välinen viestintä

Opettajat tiedottavat käytännön järjestelyistä suoraan opiskelijoille. Kodin ja koulun välisessä tiedottamisessa käytetään Wilma-järjestelmää. Suosittelemme Wilma-sovelluksen lataamista opiskelijoiden ja tukijoukkojen käyttöön.
 

Kansainväliset vaihdot

Olemme keskeyttäneet kansainväliset vaihtojaksot, emmekä vastaanota kansainvälisiä vieraita.
 

Jos olet saanut korona-tartunnan tai siihen viittaavia oireita

Sairaana ei pidä saapua oppilaitoksen tiloihin. Jos opiskelijalla havaitaan koronaan viittaavia oireita, opiskelija ohjataan poistumaan oppilaitoksen tiloista välittömästi.
 

Jos epäilet saaneesi korona-tartunnan

Jos epäilet saaneesi koronavirustaudin, tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa ja varaa aika koronavirusnäytteenottoon.
 
Toimi viranomaisilta saamiesi ohjeiden mukaan. Mikäli olet liikkunut Liven toimipaikassa viimeisen kahden viikon aikana, ilmoita siitä omalle opettajallesi. Terveydenhuollon viranomaiset hoitavat muun viestinnän opiskeluryhmällesi sekä muille mahdollisesti altistuneille.
 

Huolettaako korona?

 
Jos korona aiheuttaa huolta, voit olla yhteydessä opiskeluvalmentajiin. Opiskeluhuollon palvelut ovat käytettävissä puhelimitse tai tekstiviestien välityksellä.
 
Opiskeluun liittyvissä asioissa yhteyshenkilönä toimii oma vastuuopettaja. Muissa asioissa voi olla yhteydessä opiskeluvalmentajiin.
 
Nyyti ry – Mielen hyvinvointia opiskelijoille. Tukea opiskeluun ja mielen hyvinvointiin.
Mieli Suomen Mielenterveys ry
Sekasin chat
Kriisipuhelin puh. 09 2525 0111
Yle: Vinkkejä mielen rauhoittamiseen epävarmuuden aikana
Kirkon keskusteluapu 
Palveleva puhelin p. 0400 22 11 80 (joka päivä klo 18-24)
Palveleva chat (ma-pe klo 12-20)
Terveyskylä: Psyykkinen selviytyminen eristyksissä
Mielenterveystalo: Tietoa ja vinkkejä oman jaksamisen ja mielenterveyden tukemiseen
Suomen Punainen Risti: Henkisen tuen ohjeita liittyen koronavirukseen
Ohjaamot: tukea ja ohjausta alle 30-vuotiaille esim. toimeentulon, asumisen ja hyvinvoinnin kysymyksissä
 

Tapahtumat ja vierailut

Live järjestää Opo-infon, Huoltaja-infon sekä Koulutusten esittelyt webinaareina. Avoimet ovet järjestetään lähitapahtumana, mikäli korona-tilanne sen sallii. Toistaiseksi emme ota vastaan vierailijaryhmiä.

Valmistujaisjuhlia ei järjestetä yleisötilaisuuksina. Todistukset jaetaan ryhmissä tai lähetetään opiskelijalle kotiin.
 

Korona-lisäinfoa

THL: Ajankohtaista koronaviruksesta
THL: Usein kysyttyä koronaviruksesta
Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, tee testi Omaolo-palvelussa: fi